V opakovanom finále klesli pôvodne prví Škantárovci až na 6. miesto

18.08.2013 Celý región

Tacen 18. augusta (TASR) - Štvrté kolo Svetového pohára slalomárov na divokej vode ukončili v nedeľu v slovinskom Tacene kajakárky a deblisti, no až na druhý pokus. Po tom, čo všetky lode dojazdili, tak výsledky zrušili. Na príčine bol premenlivý prietok vody, súťažná jury posúdila tento stav ako neregulárny a finále oboch disciplín sa zopakovalo.

Slovenské dve lode vo finále Dukátovej a Škantárovcov sa na druhý pokus v perejách rieky Sáva usilovali, kajakárka Jana Dukátová o reparát, pretože v zrušenom finále skončila až siedma, Škantárovci o zopakovanie výkonu a víťazstvo. Snaha vyústila do dvoch šiestych miest, čo v porovnaní s predchádzajúcou prvou a siedmou priečkou potešilo výrazne menej.

V opakovanom finále kajakárok nezostal z predchádzajúceho poradia kameň na kameni. Rakúšanka Oblingerová-Petersová sa spomalila o vyše tri sekundy, Austrálčanka Lawrenceová o vyše sedem, Rakúšanka Wolffhardtová o takmer päť. Naopak, tie, čo jazdy predtým pokazili, tak sa zlepšili, vrátane slovenskej kajakárky Jany Dukátovej. Zrýchlila sa presne o 4,60 sekundy a nebyť ťuku na protiprúdnej bránke 19, mohla z výsledného času stlačiť ešte dve sekundy. Ani tento výkon však na medailové priečky nestačil. V najlepšom svetle sa ukázala Austrálčanka Jessica Foxová. V zrušenom finále sa dopustila hrubých chýb, v opakovanom však žiarila ako v semifinále. Po víťazstve deň predtým v singloch si pripísala na svoje konto ďalší triumf a 'dvojboj' zvládla dokonale. Na Foxovú stratila druhá Rakúšanka Kühnleová 0,34 sekundy, tretia Slovinka Terceljová 1,77.

Opakované finále deblistov malo zvláštnu príchuť pre slovenských deblistov Škantárovcov. Po tom, čo sa pár minút predtým radovali s čistou jazdou z víťazstva, tak museli narýchlo emócie ochladiť a sústrediť sa na ďalšiu.

Aj v debloch sa čakalo na identické jazdy, hlavne od Škantárovcov. Najskôr však vyšiel reparát vynikajúco domácim Slovincom Taljatovi - Božičovi a keby si neťukli na poslednej bránke, ťažko by sa prekonávali. Dôležité však bolo, či sa psychicky naladili pôvodní medailisti, Poliaci Brzezinski ako jediní z pôvodného poradia na medailových stupňoch ideálne, keď sa zrýchlili o 5,46 sekundy, Škantárovci v podstate pôvodnú čistú jazdu zopakovali s drobným spomalením o 0,41, čo však znamenalo, že na stupňoch chýbali, podobne ako ďalší Poliaci Pochwala - Szczepanski, napriek vyše trojsekundovému zrýchleniu. Víťazstvo patrilo Francúzom Klaussovi - Peschemu, druhí Poliaci Brzezinski zaostali 1,29 sekundy a tretí Slovinci Taljat - Božič 3,20.

Nahnevaní Škantárovci

Vedúci slovenského tímu Róbert Orokocký zrušenie pôvodných finálových výsledkov považoval za správne. "Neboli férové podmienky. Keď Jana Dukátová nastúpila na štart, voda sa zdvihla natoľko, že sa v nej ocitli aj tyčky bránok. Bolo to správne rozhodnutie, aj keď nás poškodilo. Jana zajazdila v oboch jazdách svoj tohtoročný štandard, škoda však prvého miesta Škantárovcov, ktorí najviac doplatili na tento verdikt. Pochopiteľne že boli aj primerane nahnevaní, v opakovanom finále sa už zrýchliť, na rozdiel od súperov, nedokázali. S rozhodnutím jury sa spájalo dosť zmätkov, niektoré lode len narýchlo stíhali ďalší štart. Po záplave protestov rozhodla jury správne, aj keď my sme vzhľadom na umiestenie Škantárovcov protest nepodali."


V dôsledku časového posunu sa už hliadky 3xK1ž a 3xC2, ktoré mali nasledovať hneď za pretekmi individuálnymi, zrušili.

Slovenská výprava sa musela zmieriť s nemedailovými priečkami, ktoré ju sprevádzajú už druhýkrát v pretekoch SP za sebou, po Seu d'Urgell nasledoval neúspešný Tacen, aj keď sa podeň podpísalo raritné opakované finále.

Finálové výsledky
K1 ženy: 1. Jessica Foxová (Austr.) 117,60 (0), 2. Corinna Kühnleová (Rak.) 117,94 (0), 3. Eva Terceljová (Slovin.) 119,37 (0), ...6. Jana Dukátová (SR) 123,76 (2)
v semifinále: 1. Jessica Foxová (Austr.) 117,97 (0), ...5. Dukátová 122,80 (2)

C2: 1.Gauthier Klauss - Matthieu Peche (Fr.) 117,41 (0), 2. Filip Brzezinski - Andrzej Brzezinski (Poľ.) 118,70 (0), 3. Sašo Taljat - Luka Božič (Slovin.) 120,61 (2), ...6. Ladislav a Peter Škantárovci (SR) 122,97 (0)
v semifinále: 1. Daid Florence - Richard Hounslow (V. Brit.) 116,88 (0), ...5. Škantárovci 120,64 (0), ...nepostúpili 16. Tomáš Kučera - Ján Bátik (SR) 134,92 (2)
 

Vyberte región